|< prima pagina >|
  Sarbatoarea de Craciun in lume

  Craciunul este una din cele mai importante sarbatori din lumea crestina prin care este celebrata Nasterea lui Isus. In toata lumea, acesta este un prilej de sarbatoare in familie, in jurul mesei cu bucate traditionale, langa bradul impodobit cu colinde si cadouri atat de asteptate de copii dar si de adulti.


  In Franta, familia se reuneste la mebrul cel mai in varsta pentru a lua parte la masa de Craciun care este plina cu mancaruri traditionale, prajituri si vin fiert. Amintim doar de Buche de Noel care este o prajitura traditionala foarte apreciata in Franta si in Quebec. Desertul are forma unui bustean si simbolizeaza lemnele impodobite care sunt arse in seara de Craciun pentru a avea un an mai bun si lipsit de evenimente neplacute.

  Germania a oferit lumii obiceiul de a impodobi bradul care initial era decorat doar cu panglici si lumanari colorate aprinse. Sunt ascultate cantece de Craciun, din care amintim celebrul " O Tannenbaum " iar muzica lui Johann Sebastian Bach este ascultata in biserici dupa slujba religiosa din seara de ajun. De pe masa bogata nu pot lipsi celebrii carnati albi "brätwurst". Ca peste tot in lume, momentul are si o puternica latura comerciala. Magazinele frumos impodobiote se intrec in oferte iar in orase sunt deshise numeroase targuri cu produse traditionale. In imaginea de mai jos il putem vedea si pe Mos Craciun in varianta germana.

  In Anglia, frenezia sarbatorilor de iarna dureaza pe tot parcursul lunii decembrie. Magazinele sunt pline de cumparatorii in cautare de cadouri si se inregistreaza vanzari mult peste media celorlalte luni. Magazinele cat si casele sunt decorate pentru sarbatoare atat la exterior cat si la interior, unele din ele chiar din luna noiembrie. In seara de 24, copiii lasa un platou cu mancare langa semineu pentru ca Mos Craciun sa isi refaca fortele si sa le ofere daruri frumoase pe care le vor gasi dimineata in sosetele agatate de semineu sau puse la marginea patului. La biserica, englezii merg in seara de ajun iar a doua zi este servita masa traditionala in familie de pe care nu lipseste curcanul iar la desert este servita faimoasa budinca englezeasca.

  In Italia, sarbatorile de iarna incep cu data de 8 decembrie cand este impodobit bradul iar Craciunul dureaza trei zile, 23, 24 si 25. In multe biserici sunt expuse scene cu pruncul Isus si magi in marime naturala. Italienii ofera cadouri apropiatilor si vecinlor, de cele mai multe ori dulciuri.

   In Spania, festivitatile de Craciun incep cu Ziua Imaculatei Conceptii pe data de 8 decembrie si se incheie pe 6 ianuarie de Ziua Regilor. Strazile, pietele, centrele comerciale si magazinele sunt frumos impodobite iar grupuri de actori strabat strazile, interpretand scena magilor. Sera de Craciun este sarbatorita in familie, la o masa imbesugata cu friptura de curcan sau miel si preparate traditionale care contin fructe uscate cum ar fi prajiturile cu nuca si migdale, supa cu migdale sau varza rosie cu seminte de pin. La desert se serveste o prajutura traditionala care contine nuca de cococs, fructe uscate, nuci, migdale si ciocolata.

   In SUA, pregatirile de Craciun incep imediat dupa Ziua Recunostintei. Strazile si casele sunt impodobite cu multa atentia iar rezultatul este spectaculos. Vecinii se intrec intre ei cu spectacole de lumini incredibile care le decoreaza casele. Sunt starzi renumite pentru frumusetea lor in perioada sarbatorilor de iarna. In fiecare piata si centru comercial sunt adusi brazi decorati iar Mos Craciun este prezent peste tot pentru a imparti daruri copiilor si pentru a le asculta dorintele. Celebri sunt brazii de la Casa Alba si din fata Centrului Rockefeller. Colindele cantate de tineri se aud in apropape toate locurile publice iar in case, familiile asculta muzica specifica de sarbatori in jurul bradului si a semineului. Pe masa de Craciun se gasesc bucate traditionale, de unde nu lipseste curcanul, friptura de vita si de porc, budinca si prajiturile traditionale cu mar si dovleac.
 
 

   

Fotografii la inaltime care iti taie respiratia
Arta mozaicului din piatra
Craciunul in Romania