|< prima pagina >|
  Sequoia - cel mai inalt copac din lume

  Cel mai inalt copac( arbore ) din lume este un sequoia, Californian Redwood (Sequoia Sempervirens) care a primit numele de Hyperion, dupa personajul din mitologia greaca. Arborele se afla in California in rezervatia naturala Redwood National Park si a fost descoperit abia in 2006 de naturalistii Chris Atkins and Michael Taylor. Acesta a fost masurat cu exactitate cu ajutorul alpinistilor, moment filmat de National Geographic si s-a stabilit o inaltime record de 115,72 metri si o varsta estimata de 600-700 de ani. Hyperion este considerat ca fiind un arbore in floarea varstei, avand doar 20 de ani daca facem o paralela cu varsta umana.

  Cel mai voluminos si mai greu copac din lume este tot un sequoia, numit Generalul Sherman cu o greutate estimata la 1385 de tone, 85 de m si 2700 de ani.

  Cel mai gros copac din lume este un chiparos, numit Montezuma, care are1400 de ani si un diametru al trunchiului de 11,62 m. Acesta se afla in Santa Marķa del Tule in Statul Mexican Oaxaca.

  Si in Romania sunt razleti cativa copaci sequoia. Cei mai multi , in numar de trei, sunt in orasul Oradea in vecinatatea Scolii nr.14. Urmand exemplu celebrilor sequoia enumerati mai sus, care atrag numerosi turisti, si cei din Romania pot deveni puncte de atractie turistica si pot fi inclusi in circuitele de vizitare ale oraselor sau ale unor regiuni.


 
 


Yareta - planta cu varsta estimata de 3000 de ani
Arta picturii pe corp de Trina Marry
Desene 3d - iluzie optica incredibila